Koken

Veel mensen vragen naar wat te eten tijdens de dagen van chemotherapie. Er is niet echt een antwoord op deze vraag omdat het heel erg afhankelijk is van de bijwerkingen die je krijgt, of je last krijgt van gewichtsverandering en of je smaak wordt aangetast. Hoewel je wel recepten op kunt zoeken waarvan kankerpatiënten aangeven dat ze het lekker vinden, blijft het toch afwachten of die recepten passen bij de manier waarop de smaak van jouzelf is aangetast, en of het recept passend is bij de gewichts-, mond-, keel- of maagproblemen die je eventueel hebt. Op de pagina’s in deze rubriek vind je adviezen over hoe je kunt ontdekken wat je wèl kunt eten.

Wees je in deze zoektocht bewust van het verschil dat timing van de ‘chemocyclus’ uitmaakt. Tijdens de eerste chemodagen doet de medicatie vanalles met je eetlust. De dagen daarna nemen de bijwerkingen met betrekking tot de slijmvliezen toe (droge mond en smaakverandering), en daarna weer af (kans op smaakverbetering). Lees daarnaast de uitleg over hoe  je om kunt gaan met voedsel/wat te eten bij lage weerstand (tijdens de chemo-dip-dagen) en met welk eten je op moet passen omdat het de werking van je medicijnen kan beïnvloeden. Kijk daarvoor overigens ook altijd even op de bijsluiter van je medicijnen. Slik je voedingssupplementen als multivitamine, visolie of vitamine C? Meld dat altijd aan je arts, want dan je behandeling beïnvloeden. Heb je het als partner helemaal gehad met de strijd om eten lees dan dit blog over hoe moeilijk het is te bepalen wat je wilt eten bij chemo.

Als je eetproblemen leiden tot gewichtsverlies of -toename, overleg dan met je arts of het nodig is om een afspraak met de ziekenhuisdietist te maken.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.