Interview Robert Reekers

INTERVIEW MODERATOR: ROBERT REEKERS “In de praktijk blijkt er een enorme behoefte aan het laagdrempelig uitwisselen van ervaringen in een vertrouwelijke sfeer”

 

Robert Reekers is in augustus gestart in de rol van moderator voor Noordoost-Nederland. Robert werkt alweer tien jaar als zelfstandig adviseur, coach en toezichthouder. Hij is tot eind 2019 acht jaar actief geweest binnen het bestuur van het Ronald McDonald Huis in Groningen. Na deze dubbele ambtsperiode is hij nog zijdelings betrokken bij het Ronald McDonald Huis door deelname aan de Business Breakfast club.

Ben je nieuw binnen IPSO of al actief binnen een andere rol?

Ik ben nieuw binnen IPSO. Ik werd benaderd voor de rol van moderator. Met mijn ervaring in het begeleiden van organisaties en van bestuurders en als toezichthouder in de zorg, het onderwijs en bij het Ronald McDonald Huis hoop ik mooie dingen te kunnen inbrengen.

Waarom wil je graag meewerken aan het BDP en de Bestuurdersnetwerken in het bijzonder?

Sowieso spreekt het doel van IPSO mij enorm aan. Mensen die (in)direct te maken hebben (gehad) met kanker, zo goed mogelijk verder helpen. IPSO en de Centra voor leven met en na kanker vervullen een mooie maatschappelijke rol voor deze groep.

Het Ronald McDonald Huis is ook een ontmoetingsplek, maar dan voor ouders in de zwaarste tijd van hun leven. De acht jaar dat ik binnen het bestuur actief was in mijn rol als voorzitter en penningmeester hebben mij veel voldoening gegeven. Ik heb daar ervaren dat ouders, naast dicht bij hun kind te zijn, echt kracht halen uit het ontmoeten van lotgenoten.

Daarnaast heb ik verschillende bestuursevaluaties begeleid binnen andere Ronald McDonald Huizen maar ook bij veel zorgorganisaties. Deze ervaring komt goed van pas. Binnen de bestuurdersnetwerken wil ik mij bezig houden met vragen als: hoe kan het net even beter en hoe zorgen we dat alle centra profijt hebben van wat elders goed werkt. En de kruisbestuiving van kennis en ervaring onderling, in de loop van de tijd bespoedigen.

Wat zie je als je hoofdtaak als moderator binnen het Bestuurdersnetwerk?

Willen weten waar behoefte aan is, wat waardevol voor de bestuurders is en wat men eruit wil halen. Een community opbouwen waarbij er een besef komt van: he, dit moet je niet willen missen. Een soort olievlek tot stand laten komen.

Wat is belangrijk tijdens de bijeenkomsten?

De onderlinge verbinding. Maar ook het laagdrempelig uitwisselen van ervaringen in een vertrouwelijke sfeer. In de praktijk blijkt daar enorme behoefte aan.

Zelf organiseer ik al jaren intervisie avonden waarbij er met 8 á 10 toezichthouders over dilemma’s in toezicht wordt gesproken. Dit zijn waardevolle bijeenkomsten en ik merk dat er over gesproken wordt en dat mensen hier graag eens bij zouden zijn. Dat wil ik ook binnen de bestuurdersnetwerken zien gebeuren.

Waarin is het belangrijk dat de bestuurders kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen?

Vooral in praktische zaken. Als links een goed idee bedacht is, dan is het fantastisch als rechts daar ook zijn voordeel mee kan doen. Het zou ook leerzaam zijn als het kan gaan over dilemma’s, over moeilijke situaties en hoe andere bestuurders daarmee om gaan.

Wat zou een mooi doel zijn om met de Bestuurdersnetwerkbijeenkomsten te bereiken?

Dat het rond gaat dat het van waarde is. Met als gevolg een nog grotere deelname aan de kennissessies en de bestuurdersnetwerkbijeenkomsten. Het zou geweldig zijn als het zich als een lopend vuurtje gaat verspreiden dat je er je voordeel uit kunt halen.Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.