Met onze 81 IPSO centra is er altijd één bij je in de buurt

Een IPSO centrum biedt psychosociale zorg op maat aan mensen geraakt door kanker. Van (ex)patiënten tot naasten. Er wordt altijd individueel gekeken naar de behoefte van de gast.

 

Ondersteuning
De confrontatie met kanker leidt vaak tot veel vragen, verdriet en gevoelens van onmacht en angst. De ziekte en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend.

In 81 IPSO centra in Nederland kan iedereen die met kanker is geconfronteerd terecht voor een luisterend oor, lotgenotencontact of activiteiten gericht op ontspanning, verwerking en het (her)vinden van fysieke en mentale kracht en veerkracht.

Deze ondersteuning is nadrukkelijk niet alleen beschikbaar voor mensen die zelf kanker hebben (gehad), maar ook voor mantelzorgers, familieleden en nabestaanden.

IPSO centra
De IPSO centra richten zich op alle niet-medische aspecten van kanker en stellen de kwaliteit van leven centraal. De bezoekers worden in een huiselijke omgeving welkom geheten door gastvrouwen en gastheren die, vaak uit eigen ervaring, weten wat de impact van de ziekte is. Gasten kunnen er binnenlopen voor informatie, een luisterend oor, lotgenotencontact of deelname aan een ontspannende of creatieve activiteit. Veel centra bieden ook speciale ondersteuning aan kinderen, jongeren en gezinnen die met kanker zijn geconfronteerd.

In een aantal centra is gespecialiseerde therapeutische zorg beschikbaar, bijvoorbeeld van psychotherapeuten, psychologen, oedeemtherapeuten en fysiotherapeuten. Inloophuizen die deze zorg niet bieden, kunnen de bezoeker desgewenst doorverwijzen naar zorgverleners of maatschappelijke instanties die hierin kunnen voorzien.

Een bezoek aan een IPSO centrum is gratis. Een verwijsbrief is niet nodig, een afspraak maken evenmin. Naast een luisterend oor bieden de centra:

  • Lotgenotencontact
  • Bewegen, ontspannen, verwennen
  • Creativiteit
  • Voorlichting & informatie
  • Evenementen
  • Therapeutische begeleiding
  • Workshops, cursussen en gespreksgroepen

Zoek een IPSO centrum bij jou in de buurt

-

Met onze 81 IPSO centra is er altijd één bij jou in de buurt.

Zoek een IPSO centrum

'Bij je dierbaren durf je niet al je zorgen te stallen'

Elly Eeken

Gast Centrum voor leven met en na kanker

Lees het verhaal van Elly

We zijn er ook voor naasten

Naasten
Er zijn veel mensen met kanker, maar er zijn nog veel meer mensen die zich zorgen maken over iemand met kanker. En ook zij verdienen steun. Deze mensen zijn van harte welkom bij de verschillende IPSO centra. Naasten, waaronder ook jongeren, vissen namelijk vaak achter het net in de reguliere zorg. Zo staan bijvoorbeeld informatieavonden in het ziekenhuis vooral in het teken van de patiënt. Hier kunnen de centra als vangnet dienen.

In deze video’s staan niet de (ex)patiënten centraal, maar vertellen juist ook de naasten over wat de kanker met hén doet.

Activiteiten voor naasten
De centra organiseren regelmatig activiteiten voor naasten. Denk aan een lezing,  een informatie-avond speciaal voor naasten of een jongere naasten activiteit. Gewoon binnenlopen voor een luisterend oor mag natuurlijk ook altijd.

Zoek een IPSO centrum in de buurt > 

 

Moeder en dochter

-

De IPSO centra zijn er ook voor naasten, zoals kinderen van een vader of moeder met kanker.

Partners

-

Als je partner kanker heeft, staat ook jouw wereld op z’n kop. Weet dat ook jij welkom bent bij het IPSO centrum.

Vriendinnen

-

Als vriend of vriendin van iemand met kanker, voel je je soms onzeker. Hoe kun je helpen, wat moet je zeggen? De IPSO centra zijn er ook voor jou.

'Ik voelde me eindelijk echt begrepen'

Cynthia en Cecilia

Gasten Centrum voor leven met en na kanker

Lees het verhaal van Cynthia en Cecilia

Verhalen van gasten

‘Het IPSO centrum was voor mij het lijntje naar mee blijven doen aan de maatschappij’
Een IPSO centrum biedt psychosociale zorg op maat aan mensen geraakt door kanker. Van (ex)patiënten tot naasten. Er wordt altijd individueel gekeken naar de behoefte van de gast. Deze gasten delen graag hun ervaringen over leven met kanker en de rol van ‘hun’ IPSO centrum hierin.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.