Kwaliteit in de dagelijkse praktijk

Kwaliteit in de dagelijkse praktijk

Kwaliteitsprogramma

Informele zorg gaat een steeds grotere rol spelen in de samenleving. Deze vorm van ondersteuning kan namelijk echt een verschil maken voor patiënten, naasten en nabestaanden. Daarom is het heel belangrijk dat deze zorg van goede kwaliteit is. Dit is nog relatief onontgonnen gebied, terwijl ze hier op het formele vlak natuurlijk al heel ver mee zijn.

Ook komt er steeds meer vraag naar informele zorg. Zo legt bijvoorbeeld de overheid er steeds meer taken neer. Denk aan de bezuinigingen op de thuiszorg, waardoor het sociale aspect nu door vrijwilligers moet worden opgevangen. Dit moet bewaakt worden. Daarom heeft IPSO het Kwaliteitsprogramma in het leven geroepen. Dit programma is gericht op het creëren van een proces van continue kwaliteitszorg. Om dit tot stand te brengen wordt er in intercollegiale werkgroepen gewerkt aan het zichtbaar maken, continu verbeteren en borgen van kwaliteit in de dagelijkse praktijk van de centra. Op deze wijze maken alle centra een eigen kwaliteitspresentatie.

Met deze presentatie kan aan vrijwilligers, samenwerkingspartners en financiers gemakkelijk duidelijk gemaakt worden hoe het betreffende huis kwaliteit vormgeeft. In De 9 punten van kwaliteit in de dagelijkse praktijk wordt ook nadrukkelijk aandacht besteed aan de grenzen van het aanbod: er wordt heel duidelijk afgebakend wat huizen wel en niet doen en waar ze verwijzen naar andere organisaties.

 

Kwaliteit in de dagelijkse praktijk is:

  1. We weten en kunnen heel helder vertellen wat wij als centrum wel doen en wat niet.
  2. Op alle niveaus van de organisatie weet iedereen wat dit centrum wel doet en wat niet.
  3. Voor alles wat wij doen zijn de mensen gekwalificeerd.
  4. Door de hele organisatie heen wordt geborgd dat alles wat we doen goed gedaan wordt. En dat datgene, waarvoor gekozen is om het niet te doen, daadwerkelijk niet gedaan wordt.
  5. We kunnen uitleggen hoe de kwaliteit geborgd wordt en iedereen in de organisatie weet dat dit zo gaat.
  6. Het is voor iedereen duidelijk wat te doen als er een vraag of situatie is die valt binnen datgene wat wij als centrum niet
  7. Het is voor gasten zichtbaar en duidelijk wat ze wel en niet kunnen verwachten in dit centrum.
  8. Het is voor (potentiële) samenwerkingspartners zichtbaar en duidelijk wat ze wel en niet kunnen verwachten in dit centrum.
  9. Als zich nieuwe kansen aandienen, gaan we na of dit valt binnen de dingen die ons centrum wél wil doen. Als dit nog niet het geval is, maar we willen wel in deze richting uitbreiden, doorlopen we de punten 1 tot en met 8 opnieuw.

 

Van de volgende centra zijn er al kwaliteitspresentaties beschikbaar. Klik op de naam van het centrum om naar de pagina te gaan waar je de presentatie in kunt zien:

Adamas

Alma Inloopershuis

Anna’s huis

Carma

Huis aan het water 

IntermeZZo

Marikenhuis

De Nije Hoeve

Oriolus

Passie

Patio

PISA

Poppy’s

SamenhuiS

Toon Hermans Huis Amersfoort

Toon Hermans Huis Ede

Toon Hermans Huis Rivierenland

Vechtgenotenhuis

Vicki Brownhuis

Viore

 

 

Meer weten over kwaliteit? Bekijk de animatie

Zoek een IPSO centrum bij jou in de buurt

-

Met onze 81 IPSO centra is er altijd één bij jou in de buurt.

Zoek een IPSO centrum

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.