Lotgenotencontact

Lotgenotencontact

Lotgenotencontact bij kanker: samen sterker
De ervaringsdeskundige vrijwilligers van de IPSO centra begrijpen hoe belangrijk het is om steun te vinden bij mensen die dezelfde ervaringen delen. Lotgenotencontact speelt een cruciale rol in het leven van mensen die met kanker te maken hebben. Of het nu gaat om lotgenotencontact bij borstkanker, nierkanker, blaaskanker, prostaatkanker, longkanker of een andere vorm van kanker, het delen van ervaringen en gevoelens kan een enorme steun zijn tijdens de moeilijkste tijden, maar ook daarna.

Waarom lotgenotencontact belangrijk is
Lotgenotencontact bij een van de 100 IPSO centra biedt een veilige omgeving waar mensen die kanker hebben, of hebben gehad, elkaar kunnen ontmoeten en steunen. Maar ook naasten en nabestaanden kunnen elkaar hier ontmoeten. Dit contact kan plaatsvinden in verschillende vormen, zoals gespreksgroepen, één-op-één ontmoetingen of tijdens een creatieve- of bewegingsactiviteit. Voor velen betekent lotgenotencontact niet alleen het delen van ervaringen, maar ook het vinden van begrip en hoop bij anderen die hetzelfde meemaken.

Lotgenotencontact bij borstkanker
Voor specifiek lotgenotencontact bij borstkanker, bieden de IPSO centra speciale lotgenotengroepen en bijeenkomsten waar vrouwen kunnen praten over hun diagnose, behandelingen en herstelproces. Maar ook over de angst die hierbij komt kijken en de invloed op seks en hun relatie en over de acceptatie van een veranderd lichaam.

Toen Monica op haar 50e meedeed aan het Bevolkingsonderzoek, sloeg het noodlot toe: borstkanker. Borstamputatie was onvermijdelijk. ‘Ik moest een stukje van m’n vrouwelijkheid opgeven, iets waar ik altijd heel trots op was. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik daarmee kon dealen. Het lotgenotencontact bij het IPSO centrum heeft me enorm geholpen.’ Bekijk haar verhaal hier: 

Lotgenotencontact bij nierkanker en blaaskanker
Lotgenotencontact bij nierkanker en blaaskanker richt zich op de unieke uitdagingen en ervaringen van deze vormen van kanker, waarbij patiënten en hun naasten elkaar kunnen ontmoeten om ervaringen te delen en herkenning en erkenning te vinden.

Lotgenotencontact bij een hersentumor

Door mensen te ontmoeten die hetzelfde meemaken als jij krijg je handvatten om beter met de impact van de kanker op je leven om te gaan. Bij de IPSO centra ontmoet je lotgenoten die ook te maken hebben met een hersentumor en de gevolgen hiervan.

Mike heeft een kwaadaardige hersentumor. ‘Je stelt jezelf vragen als: zie ik m’n zoon wel 10 worden? Als ik er alleen al over nadacht schoot ik al vol. Ook de financiële druk om mijn gezin te onderhouden, baarde me veel zorgen. Het Centrum voor leven met en na kanker heeft mij weer het zelfvertrouwen gegeven om niet op te geven.’

Bekijk zijn verhaal hier:

Lotgenotencontact bij prostaatkanker
Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. Daarom is lotgenotencontact bij prostaatkanker essentieel om mannen te helpen omgaan met de fysieke en emotionele gevolgen van deze vorm van kanker. Speciale bijeenkomsten en ondersteuning bij de verschillende IPSO centra bieden mannen een veilige plek om openlijk te praten over hun ervaringen en angsten.

Lotgenotencontact bij longkanker
Longkanker lotgenotencontact is gericht op het delen van ervaringen over de behandeling, bijwerkingen en het dagelijkse leven met deze ziekte. Het delen van ervaringen met anderen die longkanker hebben of hebben gehad, kan helpen bij het vinden van nieuwe manieren om met de ziekte om te gaan en steun en afleiding te vinden in een moeilijke tijd.

John kreeg longkanker met uitzaaiingen naar de hersenen. Inmiddels heeft hij geen nieuwe tumor aangroei meer, maar staat hij nog wel onder controle. ‘Soms ben ik bang dat de kanker terugkomt. Door de yogalessen bij het Centrum voor leven met en na kanker met lotgenoten heb ik geleerd hoe ik me beter kan ontspannen. Daardoor ben ik nu rustiger geworden en minder bang.’

Bekijk zijn verhaal hier: 

Zoek een IPSO centrum bij jou in de buurt

-

Met meer dan 100 IPSO centra is er altijd één bij jou in de buurt.

Zoek een IPSO centrum

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.