Door heel Nederland worden levenslessen bij kanker onthuld

In het weekend van Wereldkankerdag (2-4 februari) zullen in heel Nederland de IPSO centra hun deuren openen voor iedereen die leeft met en na kanker. Naast verschillende activiteiten zullen burgemeesters, maar ook BN’ers als Paul van Loon en Isa Hoes, een levensles onthullen om anderen geraakt door kanker een hart onder de riem te steken en te inspireren.

De maatschappij is ingericht op het beter maken, maar wat er daarna volgt, daar is vaak nog te weinig oog voor. ‘Dan sta je buiten het ziekenhuis omdat de behandelingen achter de rug zijn en is het “veel succes”. Terwijl er in anderhalf jaar behandeling zoveel met je is gebeurd. Het leven is doorgegaan, maar voor jou is dat leven anders geworden. Voor deze mensen zijn de IPSO centra het vangnet,’ vertelt Sonja Robben, directeur IPSO. De IPSO centra zijn er voor mensen met kanker, maar ook voor hun naasten en nabestaanden. Zij kunnen hier terecht voor contact met lotgenoten, een luisterend oor en activiteiten zoals yoga en creatieve workshops.

Landelijke open dag voor meer bekendheid

Veel mensen geraakt door kanker weten niet van het bestaan van de IPSO centra. Ontzettend zonde, want deze ondersteuning kan een groot verschil maken. Met deze landelijke open dag hopen de centra zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze waardevolle ondersteuning en te inspireren met de levenslessen van hun gasten. Met grote regelmaat krijgen zij namelijk te horen: ‘Had ik maar eerder geweten dat dit bestond, dat had me een hoop onrust bespaard.’

Betere kwaliteit van leven

Het merendeel van de kankerpatiënten kampt namelijk met zorgen en angsten tijdens, maar ook na de behandeling van hun ziekte. Deze gevoelens hebben een negatieve impact op de kwaliteit van leven van de patiënten. Uit recent onderzoek van Ecorys blijkt dat ruim 70% van de bezoekers van IPSO centra een grote tot zeer grote verbetering op alle dimensies van Positieve Gezondheid ervaart. De helft van alle respondenten waardeert de bijdrage van IPSO centra aan hun mentaal welbevinden, kwaliteit van leven, maatschappelijke participatie en zingeving met een rapportcijfer 8 of hoger.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.