Al bijna 10 jaar lang zet Rein Kuipers zich in als onbezoldigd voorzitter van de Vereniging IPSO Inloophuizen en voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting IPSO. Vandaag ontving hij een lintje voor zijn maatschappelijke inzet. IPSO directeur Sonja Robben is ontzettend trots: ‘Rein is voor mij een onmisbaar klankbord. Sinds 2014 heb ik hem leren kennen als een oprechte en integere man: een waardevolle collega en bekwame sparringpartner. We hebben als team de afgelopen jaren veel bereikt, dit was zonder Rein niet mogelijk geweest en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Hij heeft een zeer groot maatschappelijk hart, maar laat zich toch nooit voorstaan op zijn prestaties. Hij zal altijd de eer aan de mensen om hem heen gunnen en zelf bescheiden blijven. Zijn bijzondere werk en toewijding verdient absoluut een lintje!’
Rein, waarom zet je je eigenlijk al zoveel jaar met hart en ziel in voor de Centra voor leven met en na kanker?
‘Werken met een ploeg mensen om je heen waar de drive vanaf spat. Wat is er mooier dan daar onderdeel van uit te mogen maken? Bij toeval kwam ik in aanraking met het Vechtgenotenhuis, het Centrum voor leven met en na kanker in Ommen. Er was een klik en het voelde goed. Allemaal mensen met het hart op de juiste plaats. Maatschappelijk bezig zijn zit in mijn genen. Dat heb ik meegekregen van mijn ouders. Ik geloof dat je naast je persoonlijke en zakelijke ambities voor zover mogelijk je maatschappelijke en sociale verantwoording moet nemen. Het geeft mij grote voldoening om gezamenlijk op te trekken met gelijkgestemden.
Waar ben je het meest trots op van alles dat je in de afgelopen jaren hebt gerealiseerd voor de centra?
10 jaar gelden zag de formele zorg ons nog niet staan. Nu is er zoveel veranderd. We werken samen met KWF, Roparun én de formele zorg. Door onze jarenlange vasthoudendheid, duidelijkheid en doelgerichtheid heeft ons team mooie stappen gemaakt. Ons credo: dit zijn wij en wie met ons mee wil doen, klopt maar aan, graag zelfs! bleek te werken. Nu worden wíj benaderd door partners om hun doelen te verwezenlijken. Doelen die ook de onze zijn. Zo komt een belangrijk speerpunt van KWF één op één overeen met onze doelstelling. Dat is toch prachtig? Samen het verschil kunnen maken voor mensen geraakt door kanker.
Daarnaast ben ik trots op het bij elkaar houden en verbinden van de 68 centra die ons land telt. Ondanks de verschillen in cultuur en identiteit zijn de overeenkomsten zoveel groter én belangrijker. Allemaal willen we er zijn voor al die mensen die leven met en na kanker.
Wat hoop je voor de centra in de toekomst?
Op 10 april 2024 loopt mijn termijn – na het toegestane aantal verlengingen – helaas af. Ik hoop dat alle mensen die getroffen zijn door kanker in welke directe of indirecte vorm dan ook zorg en ondersteuning kunnen vinden bij een IPSO Centrum in hun nabije omgeving. Daarnaast moet de informele zorg en ondersteuning zoals geboden door de centra opgenomen zijn in het oncologische zorgpad en in het beleid van het ministerie van VWS. Alle centra voldoen dan aan de criteria zoals verwoord in onze kwaliteit en toelatingsvoorwaarden met een optimale samenwerking tussen de centra en andere informele zorg- en ondersteuningsaanbieders.
Wat ga je doen als je straks écht met pensioen gaat?
Dat weet ik nog niet, want daar wil ik nu nog even niet aan denken. IPSO zit nou eenmaal in mijn hart, dus afscheid nemen wordt sowieso lastig. Maar we kunnen hoe dan ook terugkijken op een ontzettend mooie tijd.’
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.