Een vanzelfsprekende plek creëren voor de informele zorg binnen het psychosociale oncologische veld, dat is waar de Meet & Match bijeenkomsten in Rotterdam, Den Bosch en Eindhoven aan bij moeten dragen. Dinsdag 28 juni vond de Eindhovense editie plaats in het Catharina Ziekenhuis. IPSO organisator Lily Nieuwenhuizen: “Super dat zoveel mensen bereid zijn na een werkdag, nog de avond te investeren in dit programma!”
Maar liefst 94 deelnemers waren dinsdagavond 28 juni bij de Meet & Match in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven om de kennis vanuit hun discipline te delen over de psychosociale oncologische zorg. Met in totaal 35 aanwezige disciplines variërend van huisartsen, verpleegkundig specialisten, oncologieverpleegkundigen, fysiotherapeuten, geestelijk verzorgers, maatschappelijk werkers tot bestuurders, coördinatoren en vrijwilligers van de Centra voor leven met en na kanker.
Lily Nieuwenhuizen, Anita Wesselius en Esther Van Weele organiseren de bijeenkomsten namens IPSO en de avonden worden mede mogelijk gemaakt door KWF.” Anita: “IPSO vindt de samenwerking binnen het psychosociale oncologische veld belangrijk. De Meet & Match is erop gericht bij te dragen aan Matched Care, dat wil zeggen, de juiste zorg, op het juiste moment en zo dicht mogelijk bij huis.”
Om het belang van de samenwerking binnen het oncologische veld te bespreken, stond er een avondvullend programma klaar. Startend om 17.30 uur met warme soep en broodjes, gevolgd door een warm welkom van dagvoorzitter Esther (die deze keer de rol van Anita overnam). Hierna volgde er een interactieve presentatie over feiten en cijfers in de psychosociale oncologische zorg. Vervolgens werd de zaal geconfronteerd met twee indrukwekkende video’s van mensen die vertellen op welke manier kanker een rol speelt in hun leven. Bij welke vorm van zorg en ondersteuning hebben zij baat gehad?
De video’s waren voer voor discussie, die in groepjes van acht werd gehouden met mensen vanuit de verschillende disciplines. Om deze vervolgens gezamenlijk te bespreken onder leiding van Esther. Tussen de twee video’s in vond een pauze plaats. Vele kennismakingen, discussies en inzichten verder was het om klokslag 21.30 uur tijd voor een eindborrel.
Esther kijkt tevreden terug op de avond: “De deelnemers waren heel enthousiast elkaar te kunnen ontmoeten, om een gezicht te zien bij een discipline en om elkaar vragen te stellen over wat zij kunnen betekenen voor patiënten.” Lily vult aan: “Super dat er zo veel verschillende disciplines waren. En dat zoveel mensen bereid zijn na een werkdag nog de avond te investeren in dit programma. Er was geen no show.”
En of het een succes was. De eindevaluaties liegen er niet om: 97% van de aanwezigen heeft aangegeven een herhaling (zeer) zinvol te vinden en de avond werd in z’n totaliteit beoordeeld met een 8,4. Anita: “We zijn heel blij met dit resultaat. De patiënt heeft baat bij een veld dat elkaar kent en de samenwerking zoekt. Samen wordt er meer mogelijk voor de mens met kanker en zijn of haar naasten.”
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.