IPSO start onderzoek onder zorgverleners

Meer aandacht nodig voor de psychosociale zorg voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten?

ALMERE, 31 augustus 2021 – Vandaag roept brancheorganisatie IPSO zorgverleners op om mee te doen aan het onderzoek #hulpvragenhulpkrijgen. IPSO start dit initiatief in samenwerking met dr. Sander de Hosson, longarts Wilhelmina Ziekenhuis, en Takeda Oncology. Het doel is om de psychosociale zorg voor oncologiepatiënten en hun naasten duidelijker op de agenda te krijgen. Uw hulp is hierbij zeer hard nodig. Deze zorg is volgens de Hosson net zo belangrijk als de klinische zorg en dit zou in Nederland beter op elkaar moeten aansluiten. Daarvoor is de input en perspectief nodig van zorgprofessionals die de oncologiepatiënt in de klinische setting behandelen.

Volgens dr. Sander de Hosson moet er een betere balans komen tussen de klinische en psychosociale zorg van mensen met kanker. “De psychosociale zorg is in Nederland een ondergeschoven kindje. We hebben het als dokters en verpleegkundigen heel vaak over de tumor en de tumor kleiner maken, maar het is net zo belangrijk om psychische en sociale problemen, zorg rondom levensvragen en zingeving meer aandacht te geven. Willen wij in Nederland onze patiënten op alle vlakken helpen, dan moet er radicaal iets veranderen in Nederland.”

Sonja Robben, directeur-bestuurder van IPSO inloophuizen beaamt dit: “Daar waar ziekenhuizen zich vooral richten op het fysieke herstel van mensen met kanker, helpt een Centrum voor leven met en na kanker bij het psychosociale herstel. En juist nu in tijden van corona is het belangrijk dat mensen met kanker, maar ook hun naasten of nabestaanden, laagdrempelig terecht kunnen met vragen en problemen die het gevolg zijn van de diagnose en behandeling van kanker. Een goede relatie en samenwerking tussen de ziekenhuizen en IPSO inloophuizen draagt bij aan soepelere doorverwijzingen waardoor mensen met kanker, hun naasten of nabestaanden nog beter geholpen kunnen worden en de klinische zorg ontlasten.”

Aarnoud Overkamp, algemeen directeur van Takeda in Nederland: “De IPSO inloophuizen vervullen een grote behoefte bij kankerpatiënten en we zijn er dan ook trots op dat we de IPSO inloophuizen kunnen ondersteunen.”

Via de website is het onderzoek toegankelijk en binnen 10 minuten anoniem in te vullen. Het is mogelijk voor zorgprofessionals om tot eind september mee te doen. De resultaten zullen in november bekend worden gemaakt.

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door Takeda Oncology.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.