Onderzoek wijst uit dat mensen met kanker en hun naasten in alle fasen van het ziekteproces baat hebben bij psychosociale oncologische zorg. De verschillende onderzoeken vind je hier:
onder mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten die (nog) geen gebruik maken van een inloophuis.
In dit rapport is onderzocht welke maatschappelijke meerwaarde de inloophuizen hiermee realiseren.
Door het Adamas Inloophuis wordt een scala aan therapieën en activiteiten aangeboden. Onder 117 deelnemers is onderzocht hoe zij deze begeleiding waarderen.
Op basis van een vragenlijstonderzoek onder bezoekers van inloophuizen is gestreefd inzicht te krijgen in o.a. de kenmerken van mensen met kanker en hun naasten die inloophuizen bezoeken en de knelpunten in het aanbod door inloophuizen en de waardering daarvan.
Het kwalitatieve onderzoek onder 34 bezoekers uit twintig inloophuizen in Nederland, is uitgevoerd met subsidie van KWF Kankerbestrijding.
Dit onderzoek is van juli 2016 tot april 2018 in opdracht van Viore uitgevoerd door de Dienst geestelijke verzorging van VUmc. Het onderzoek is gefinancierd door Stichting Zabawas, Stichting Hulp na onderzoek en het mr. Roelsefonds.
De huidige en toekomstige regionale waarde van inloophuis Sigrid’s Garden voor mensen in Zuidoost-Drenthe die nog steeds in het dagelijks leven te maken hebben met kanker.
Inloophuizen vormen een niet meer weg te denken en gewaardeerde ondersteuning in de keten van psychosociale ondersteuning bij kanker. De verwachting is dat het gebruik van inloophuizen sterk groeit, wat de druk op de dure professionele zorg kan verminderen.
Daphne de Roode
Netwerkcoördinator & Ketenmanager Palliatieve zorg bij Isala
Lees het verhaal van DaphneSchrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.