'Prachtig om met je eigen ervaring een ander te kunnen troosten en helpen'

/

‘Prachtig om met je eigen ervaring een ander te kunnen troosten en helpen’

 

Elk IPSO inloophuis heeft een bijzonder verhaal en is opgericht vanuit het hart. Zo ook Sigrid’s Garden in Emmen. Nadat Sigrid op 27-jarige leeftijd overleed aan kanker besloten haar ouders Jaap Boer en Christa Jongkind een IPSO inloophuis op te richten: ‘Om met je eigen ervaring een ander te kunnen bijstaan, troosten en helpen, is ontzettend waardevol’.

 

Toen Sigrid ziek was miste zij lotgenoten. Ze wilde graag haar ervaringen delen met leeftijdsgenoten. ‘In Z.O. Drenthe was daarvoor geen mogelijkheid’, vertelt Christa. ‘In het UMC Groningen ontmoette Sigrid een leeftijdsgenoot waar ze heel veel steun aan had. Wij zagen hoe waardevol dit voor haar was en hoe dit haar sterkte.’

 

Ervaringsdeskundigen

Op 20 juni 2008 overleed Sigrid aan kanker. ‘In de weken voor haar dood troostte en ving ze iedereen op. Ze was bang om vergeten te worden. Om te zorgen dat dit niet zou gebeuren en haar zorgzame eigenschappen door te geven, besloten wij een inloophuis te starten. Zelf kreeg ik ook drie maal de diagnose kanker. Ik kan me dus goed in patiënten en naasten verplaatsen. Met een half woord begrijp ik de gast. Dit geldt ook voor onze gastvrouwen. Enkelen van hen zijn ook geraakt door kanker.’

 

Late gevolgen

Christa weet als geen ander dat je late gevolgen van kanker aan de buitenkant niet ziet. ‘In het inloophuis vinden wij niks gek. Jaren nadat je schoon verklaard bent nog in huilen uitbarsten is heel gewoon. Je kunt er goed uitzien met make-up en leuke kleding, maar je van binnen nog steeds rot voelen. De scherpe randjes worden minder, maar gaan nooit weg. Mensen in je omgeving roepen: “wees positief, kijk naar wat je hebt”, maar de schaduw die over mijn leven viel na de diagnose, het verlies van mijn kind, begrijpen veel mensen niet. Dit was ook de reden dat familieleden en/of vrienden afhaken’.

 

Houvast

Daarom vindt Christa het zo belangrijk dat men altijd terecht kan bij het IPSO inloophuis. ‘Sigrid’s Garden is de schakel tussen het medische traject en weer terugkeren in de maatschappij. Het psychische deel begint pas na de behandelingen. Daarvóór word je totaal geleefd. In een IPSO inloophuis kun je dat op een rijtje krijgen. Door lotgenoten te ontmoeten, je verhaal te delen, ontspanningsactiviteiten om even uit het traject en problemen te stappen, lezingen, gesprekken met gastvrouwen. Er is zoveel voorhanden om het psychische deel aan te pakken. Dit geeft houvast in een tijd waarin je zweeft en zoekt. Een punt van herkenning en erkenning.’

 

Ambities

Ondanks de tevreden gasten, heeft het team zeker nog veel ambities voor het inloophuis. Denk aan uitbreiding van de Wellness, kinderactiviteiten (her)opstarten, de kookclub uitbreiden, vaker open, regelmatig een galerie/tentoonstelling organiseren waar stukken van de schildersgroep bewonderd of gekocht kunnen worden, een mannenavond en ga zo maar door.

 

Dankbaar

‘Het is ontzettend fijn om de wens van mijn kind om niet vergeten te worden te mogen vervullen en al haar mooie eigenschappen door te geven. Het werk achter de schermen voor het inloophuis maakte mij gelukkig. Het was, nu ik zelf met late gevolgen van de behandelingen kamp, zo fijn om zinvol bezig zijn. Iets dat, qua gezondheid, heel goed te doen was vanuit mijn huis. Zo kon ik de liefde van Sigrid doorgeven. Daar blijf ik dankbaar voor en trots op!’

Meer informatie op: www.sigrids-garden.nl

Lees ook het verhaal van

Anita Wesselius

-

De 4500 vrijwilligers zijn het goud van de IPSO-huizen. De ondersteuning die zij bieden komt recht uit het hart en heeft voor henzelf ook betekenis.

Armand Winthagen

-

Een veelgehoord misverstand over het inloophuis is dat het vooral heel verdrietig en zwaar op de hand is. Niets is minder waar.

Ayten Tastan

-

Toen Ayten in 2009 de diagnose borstkanker kreeg heeft ze een hele lange weg moeten gaan om een luisterend oor te vinden. Het ziekenhuis had geen tijd, in haar omgeving was praten over ziek zijn taboe. Nu is ze vrijwilliger bij Anna’s huis (Zaanstreek): ‘Ik laat onze gasten zien dat ze er niet alleen voor staan en probeer ze weer op weg te helpen’.

Bep Kalse

-

In 2019 betrof 65% van de nieuwe kankergevallen mensen met een leeftijd van 65 jaar of ouder. Veel van de gasten van de IPSO inloophuizen vallen ook in deze leeftijdscategorie. Zo ook Bep Kalse (74). In 2015 kreeg zij de diagnose borstkanker. Bep: ‘Het inloophuis hielp mij de eenzaamheid te doorbreken’.

Cynthia en Cecilia

-

Cynthia en Cecilia leerden elkaar kennen in inloophuis Scarabee in Leiden. Sindsdien delen ze heel veel met elkaar en dat helpt hen enorm.

Daphne de Roode

-

In het ziekenhuis leveren we veel technische, hoogwaardige zorg. Maar als de behandelingen voorbij zijn vallen patiënten in een soort gat.

Dennis, Imke en Jente

-

Drieënhalf jaar geleden werd het leven van Dennis en zijn twee dochters Imke (10) en Jente (5) totaal veranderd door de diagnose kanker van hun vrouw en moeder Maaike. De wereld van het jonge gezin stond op zijn kop. IPSO inloophuis Pisa heeft ze enorm geholpen.

Elly Eeken

-

In 2014 zeiden de artsen: “We kunnen u niet meer beter maken”. Ik had een groot gezwel in mijn nier en later ook uitzaaiingen in mijn longen.

Gerbera

-

Gerbera geeft sinds een paar maanden op vrijwillige basis yogalessen bij het IPSO inloophuis in haar buurt.

Kenneth Bos

-

De gevolgen van mijn ziek zijn, gaan nooit helemaal weg. Wat mij veel geholpen heeft bij het weer op de rit krijgen van mijn leven? De bezoeken aan inloophuis Huis aan het Water.

Mieke

-

Mieke is al 13 jaar vrijwilliger bij het inloophuis in Almere en is naast gastvrouw begeleider van de activiteiten Crea en Mandala.

Monique

-

Toen Monique 8 jaar geleden de diagnose borstkanker kreeg, was ze heel stellig: ‘de arts vertelde dat ik hier niet dood aan zou gaan dus wilde ik geen nare emoties toelaten.

Reshma Waasdorp

-

Het gaat net te ver om te zeggen dat de mensen van het inloophuis familie zijn, maar het komt dicht in de buurt. Het warme bad dat ik daar voelde heeft me zo goed gedaan.

Samenwerking Bravis ziekenhuis

-

Het Oncologie Centrum van het Bravis ziekenhuis (Roosendaal) en de bij IPSO aangesloten inloophuizen De Rose-Linde (Roosendaal) en Het Getij (Bergen op Zoom) .

Samenwerking Erasmus MC

-

Het Erasmus MC Kanker Instituut vindt het belangrijk om gedurende een ziekteproces, en daarna, alle vragen die er leven na de diagnose kanker beantwoord te krijgen.

Samenwerking Isala Ziekenhuis

-

Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Isala en het bij IPSO aangesloten Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle.

Samenwerking Noordwest Ziekenhuisgroep

-

Er wordt op steeds grotere schaal samengewerkt tussen ziekenhuizen en IPSO inloophuizen. Zo ook tussen Noordwest Ziekenhuisgroep en inloophuis ’t Praethuys.

Samenwerking Spaarne Gasthuis

-

Vanaf de ontwikkeling van het Oncologiecentrum is Adamas Inloophuis betrokken geweest bij de invulling van de psychosociale ondersteuning van patiënten en naasten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.