'Het IPSO inloophuis hielp mij de eenzaamheid te doorbreken'

/

‘Het inloophuis hielp mij de eenzaamheid te doorbreken’

In 2019 betrof 65% van de nieuwe kankergevallen mensen met een leeftijd van 65 jaar of ouder. Veel van de gasten van de IPSO inloophuizen vallen ook in deze leeftijdscategorie. Zo ook Bep Kalse (74). In 2015 kreeg zij de diagnose borstkanker. Bep: ‘Het inloophuis hielp mij de eenzaamheid te doorbreken’.

Tijdens een gesprek over de chemobehandelingen wees een arts assistent haar op het inloophuis. Niks voor mij dacht Bep meteen. Ik ga toch niet de hele dag over kanker zitten praten? Maar later las ze over massage bij kanker, een activiteit die in hetzelfde inloophuis werd aangeboden. ‘Dat leek me toch wel heel fijn. En ik kreeg er geen spijt van. De sfeer was heel prettig en huiselijk. Ik kreeg een beenmassage. Heerlijk ontspannend dus ik ga nog regelmatig. De masseuse speelde uitstekend in op mijn klachten, ze weet precies hoe ze het aan moet pakken.’

Later zette Bep de stap naar de yogalessen die het inloophuis aanbiedt aan mensen geraakt door kanker. ‘Ik ben helemaal niet lenig, maar dit was helemaal aangepast. Iedereen die daar komt heeft immers een rugzakje. Wat niet lukt, lukt niet en dat is prima. Ook wordt er zeker niet continu over kanker gesproken, maar je merkt dat iedereen elkaar ook zonder woorden begrijpt.’

Sindsdien bezoekt Bep wekelijks het inloophuis. ‘Voor mij is het ook echt een sociaal ding. Het helpt eenzaamheid tegen te gaan. Ik heb er een hele lieve vriendin aan overgehouden. De coördinator komt altijd een praatje maken, heel warm. Iedereen staat open voor elkaar. Je hebt allemaal hetzelfde traject ervaren en dat onderling begrip is goud waard. Het is echt even relaxen. Ik kom elke keer weer voldaan en ontspannen thuis.

Voor mensen met kanker zijn inloophuizen echt een meerwaarde. Je vindt er adviezen, adressen er is literatuur. Prettig dat dit allemaal op één plek geconcentreerd is. Ik heb bijvoorbeeld heel lang gezocht naar gespecialiseerde fysiotherapie. Via het inloophuis zijn de lijntjes korter en kom je sneller op de juiste plek. De stap om te gaan zet je dan ook eerder.’

Bep wil juist ook andere ouderen geraakt door kanker aanraden om eens naar een inloophuis te gaan. ‘Jongeren hebben vaak werkgerelateerde contacten en vinden sneller hun weg, maar veel ouderen zitten al thuis en zijn wat eenzamer. Voor die groep is het extra fijn dat er een plek is waar ze altijd welkom zijn.’

 

In cijfers

Tussen 1989 en 2019 is het aantal kankergevallen met 214% gestegen (van 55.027 naar 117.631). In dezelfde periode is de bevolking ‘slechts’ met 117% toegenomen. Het aantal 65+-ers is in deze periode met 178% gestegen. Een groot deel van de toename in aantal kankergevallen is dus het gevolg van de veranderde bevolkingsopbouw, van de vergrijzing.

In 2019 was het aantal 65+-ers in Nederland 3,3 miljoen, de prognose is dat dit in 2030 4,2 miljoen zullen zijn. Gegeven het feit dat 65% van de kankergevallen in deze leeftijdscategorie valt is een grote toename van het aantal kankergevallen te verwachten.

(bron: website IKNL/NKR cijfers en CBS/statline, 9 juni 2020).

Lees ook het verhaal van

Anita Wesselius

-

De 4500 vrijwilligers zijn het goud van de IPSO-huizen. De ondersteuning die zij bieden komt recht uit het hart en heeft voor henzelf ook betekenis.

Armand Winthagen

-

Een veelgehoord misverstand over het inloophuis is dat het vooral heel verdrietig en zwaar op de hand is. Niets is minder waar.

Ayten Tastan

-

Toen Ayten in 2009 de diagnose borstkanker kreeg heeft ze een hele lange weg moeten gaan om een luisterend oor te vinden. Het ziekenhuis had geen tijd, in haar omgeving was praten over ziek zijn taboe. Nu is ze vrijwilliger bij Anna’s huis (Zaanstreek): ‘Ik laat onze gasten zien dat ze er niet alleen voor staan en probeer ze weer op weg te helpen’.

Christa Jongkind

-

Elk IPSO inloophuis heeft een bijzonder verhaal en is opgericht vanuit het hart. Zo ook Sigrid’s Garden in Emmen. Nadat Sigrid op 27-jarige leeftijd overleed aan kanker besloten haar ouders Jaap Boer en Christa Jongkind een IPSO inloophuis op te richten.

Cynthia en Cecilia

-

Cynthia en Cecilia leerden elkaar kennen in inloophuis Scarabee in Leiden. Sindsdien delen ze heel veel met elkaar en dat helpt hen enorm.

Daphne de Roode

-

In het ziekenhuis leveren we veel technische, hoogwaardige zorg. Maar als de behandelingen voorbij zijn vallen patiënten in een soort gat.

Dennis, Imke en Jente

-

Drieënhalf jaar geleden werd het leven van Dennis en zijn twee dochters Imke (10) en Jente (5) totaal veranderd door de diagnose kanker van hun vrouw en moeder Maaike. De wereld van het jonge gezin stond op zijn kop. IPSO inloophuis Pisa heeft ze enorm geholpen.

Elly Eeken

-

In 2014 zeiden de artsen: “We kunnen u niet meer beter maken”. Ik had een groot gezwel in mijn nier en later ook uitzaaiingen in mijn longen.

Gerbera

-

Gerbera geeft sinds een paar maanden op vrijwillige basis yogalessen bij het IPSO inloophuis in haar buurt.

Kenneth Bos

-

De gevolgen van mijn ziek zijn, gaan nooit helemaal weg. Wat mij veel geholpen heeft bij het weer op de rit krijgen van mijn leven? De bezoeken aan inloophuis Huis aan het Water.

Mieke

-

Mieke is al 13 jaar vrijwilliger bij het inloophuis in Almere en is naast gastvrouw begeleider van de activiteiten Crea en Mandala.

Monique

-

Toen Monique 8 jaar geleden de diagnose borstkanker kreeg, was ze heel stellig: ‘de arts vertelde dat ik hier niet dood aan zou gaan dus wilde ik geen nare emoties toelaten.

Reshma Waasdorp

-

Het gaat net te ver om te zeggen dat de mensen van het inloophuis familie zijn, maar het komt dicht in de buurt. Het warme bad dat ik daar voelde heeft me zo goed gedaan.

Samenwerking Bravis ziekenhuis

-

Het Oncologie Centrum van het Bravis ziekenhuis (Roosendaal) en de bij IPSO aangesloten inloophuizen De Rose-Linde (Roosendaal) en Het Getij (Bergen op Zoom) .

Samenwerking Erasmus MC

-

Het Erasmus MC Kanker Instituut vindt het belangrijk om gedurende een ziekteproces, en daarna, alle vragen die er leven na de diagnose kanker beantwoord te krijgen.

Samenwerking Isala Ziekenhuis

-

Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Isala en het bij IPSO aangesloten Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle.

Samenwerking Noordwest Ziekenhuisgroep

-

Er wordt op steeds grotere schaal samengewerkt tussen ziekenhuizen en IPSO inloophuizen. Zo ook tussen Noordwest Ziekenhuisgroep en inloophuis ’t Praethuys.

Samenwerking Spaarne Gasthuis

-

Vanaf de ontwikkeling van het Oncologiecentrum is Adamas Inloophuis betrokken geweest bij de invulling van de psychosociale ondersteuning van patiënten en naasten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.