'Een mooie aanvulling op de behandeling en zorg voor onze patiënten met kanker'

Erasmus MC / Specialist / Verwijzer

Het Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO) is een initiatief van de oncologische zorgverleners van het Erasmus MC Kanker Instituut. PATIO wordt mogelijk gemaakt door een klein team van (zorg)professionals in samenwerking met diverse vrijwilligers.

 

PATIO is ontstaan uit de wens om de zorg voor oncologische patiënten naar een nóg hoger niveau te tillen. Binnen het Erasmus MC Kanker Instituut staan excellente zorg en onderzoek naar kanker centraal. Er wordt gewerkt vanuit de wetenschap dat een optimale kwaliteit van leven en het verlengen van de levensverwachting onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het Erasmus MC Kanker Instituut vindt het belangrijk om gedurende een ziekteproces, en daarna, alle vragen die er leven na de diagnose kanker beantwoord te krijgen.

Niets is meer normaal
In het ziekenhuis kan men terecht met alle medische vragen en bij PATIO voor alles wat hen daarnaast bezighoudt. Dit omdat na de diagnose het leven helemaal op zijn kop kan staan en niets meer normaal is. PATIO biedt de gelegenheid om met iemand te praten. Op elk moment in het ziekteproces, óók als de patiënt weer genezen is. Het kan heel prettig en bevrijdend zijn om met een onafhankelijk iemand te praten. Iemand met een frisse blik én verstand van zaken. Of het nu gaat om financiën, communicatie met naasten, terugkeer naar werk of seksualiteit: bij PATIO kunnen patiënten en naasten hun verhaal kwijt. PATIO verbindt de behoeften met de zorg die er is in het ziekenhuis of in de regio, altijd met het doel om patiënten te ontzorgen en verder te helpen.

Meer mogelijkheden voor patiënten
‘Met de komst van PATIO bieden we meer mogelijkheden voor patiënten die vragen hebben over de gevolgen van kanker op het dagelijks leven’, vertelt Erna Elfrink, programmamanager Erasmus MC Kanker Instituut. ‘Het ziekenhuis zelf biedt hiermee integrale zorg en richt zich niet alleen op de ziekte. Een mooie aanvulling op de behandeling en zorg voor onze patiënten met kanker.’

 

 

Lees ook het verhaal van

Anita Wesselius

-

De 4500 vrijwilligers zijn het goud van de IPSO-huizen. De ondersteuning die zij bieden komt recht uit het hart en heeft voor henzelf ook betekenis.

Armand Winthagen

-

Een veelgehoord misverstand over het inloophuis is dat het vooral heel verdrietig en zwaar op de hand is. Niets is minder waar.

Ayten Tastan

-

Toen Ayten in 2009 de diagnose borstkanker kreeg heeft ze een hele lange weg moeten gaan om een luisterend oor te vinden. Het ziekenhuis had geen tijd, in haar omgeving was praten over ziek zijn taboe. Nu is ze vrijwilliger bij Anna’s huis (Zaanstreek): ‘Ik laat onze gasten zien dat ze er niet alleen voor staan en probeer ze weer op weg te helpen’.

Bep Kalse

-

In 2019 betrof 65% van de nieuwe kankergevallen mensen met een leeftijd van 65 jaar of ouder. Veel van de gasten van de IPSO inloophuizen vallen ook in deze leeftijdscategorie. Zo ook Bep Kalse (74). In 2015 kreeg zij de diagnose borstkanker. Bep: ‘Het inloophuis hielp mij de eenzaamheid te doorbreken’.

Christa Jongkind

-

Elk IPSO inloophuis heeft een bijzonder verhaal en is opgericht vanuit het hart. Zo ook Sigrid’s Garden in Emmen. Nadat Sigrid op 27-jarige leeftijd overleed aan kanker besloten haar ouders Jaap Boer en Christa Jongkind een IPSO inloophuis op te richten.

Cynthia en Cecilia

-

Cynthia en Cecilia leerden elkaar kennen in inloophuis Scarabee in Leiden. Sindsdien delen ze heel veel met elkaar en dat helpt hen enorm.

Daphne de Roode

-

In het ziekenhuis leveren we veel technische, hoogwaardige zorg. Maar als de behandelingen voorbij zijn vallen patiënten in een soort gat.

Dennis, Imke en Jente

-

Drieënhalf jaar geleden werd het leven van Dennis en zijn twee dochters Imke (10) en Jente (5) totaal veranderd door de diagnose kanker van hun vrouw en moeder Maaike. De wereld van het jonge gezin stond op zijn kop. IPSO inloophuis Pisa heeft ze enorm geholpen.

Elly Eeken

-

In 2014 zeiden de artsen: “We kunnen u niet meer beter maken”. Ik had een groot gezwel in mijn nier en later ook uitzaaiingen in mijn longen.

Gerbera

-

Gerbera geeft sinds een paar maanden op vrijwillige basis yogalessen bij het IPSO inloophuis in haar buurt.

Kenneth Bos

-

De gevolgen van mijn ziek zijn, gaan nooit helemaal weg. Wat mij veel geholpen heeft bij het weer op de rit krijgen van mijn leven? De bezoeken aan inloophuis Huis aan het Water.

Mieke

-

Mieke is al 13 jaar vrijwilliger bij het inloophuis in Almere en is naast gastvrouw begeleider van de activiteiten Crea en Mandala.

Monique

-

Toen Monique 8 jaar geleden de diagnose borstkanker kreeg, was ze heel stellig: ‘de arts vertelde dat ik hier niet dood aan zou gaan dus wilde ik geen nare emoties toelaten.

Reshma Waasdorp

-

Het gaat net te ver om te zeggen dat de mensen van het inloophuis familie zijn, maar het komt dicht in de buurt. Het warme bad dat ik daar voelde heeft me zo goed gedaan.

Samenwerking Bravis ziekenhuis

-

Het Oncologie Centrum van het Bravis ziekenhuis (Roosendaal) en de bij IPSO aangesloten inloophuizen De Rose-Linde (Roosendaal) en Het Getij (Bergen op Zoom) .

Samenwerking Isala Ziekenhuis

-

Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Isala en het bij IPSO aangesloten Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle.

Samenwerking Noordwest Ziekenhuisgroep

-

Er wordt op steeds grotere schaal samengewerkt tussen ziekenhuizen en IPSO inloophuizen. Zo ook tussen Noordwest Ziekenhuisgroep en inloophuis ’t Praethuys.

Samenwerking Spaarne Gasthuis

-

Vanaf de ontwikkeling van het Oncologiecentrum is Adamas Inloophuis betrokken geweest bij de invulling van de psychosociale ondersteuning van patiënten en naasten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.