'Met yoga geef ik de gasten een uurtje aandacht voor zichzelf'

Gerbera / Vrijwilliger IPSO inloophuis

Gerbera geeft sinds een paar maanden op vrijwillige basis yogalessen bij het IPSO inloophuis in haar buurt. ‘Ik had altijd al in mijn hoofd om tijdens mijn pensioen iets te geven aan de maatschappij. Niet door mee te doen aan de Postcodeloterij, maar met iets waar mijn hart ligt.’

 

Gerbera besloot begin dit jaar om met vervroegd pensioen te gaan. ‘Na 40 jaar bij KLM gewerkt te hebben, besloot ik me volledig op yoga te gaan richten. Sinds 2012 ben ik namelijk yogadocente. Het inloophuis in mijn buurt zocht een nieuwe yogadocente dus een en een was al snel twee. Ik vroeg me nog even af of de sfeer in het inloophuis niet te zwaar zou zijn, want het is natuurlijk best wel confronterend als mensen zo ziek zijn. Gelukkig bleek deze gedachte onterecht.’

Volgens Gerbera voelde het meteen goed bij het inloophuis. ‘De sfeer was niet beladen. Er zijn veel lachmomentjes en er wordt zeker niet alleen maar over ziek zijn gesproken. Yoga geeft me heel veel energie en voldoening. Om dat te kunnen overbrengen aan mensen die dat bijzonder goed kunnen gebruiken vind ik erg mooi.

Als je ziek bent, ben je met van alles bezig behalve met je zelf. De focus ligt volledig op de ziekte en het herstel. Door aan yoga te doen zet je even alle gedachten stop en heb je weer echt even aandacht voor jezelf. Naast yoga brengt het inloophuis natuurlijk nog veel meer. Ik denk dat mensen enorm veel steun vinden door de gesprekken met de vrijwilligers en met lotgenoten. Een luisterend oor en weten dat je niet de enige bent, zijn zo belangrijk. En natuurlijk kom je door het bezoeken van het inloophuis uit je isolement van thuis.

Ik kan het werken al vrijwilliger bij een IPSO inloophuis zeker aanraden. Wees niet bang dat het te zwaar of te beladen is. Er heerst juist een gezellige, huiselijke sfeer. En door vrijwilligerswerk te doen voeg je echt iets toe!’

 

Lees ook het verhaal van

Anita Wesselius

-

De 4500 vrijwilligers zijn het goud van de IPSO-huizen. De ondersteuning die zij bieden komt recht uit het hart en heeft voor henzelf ook betekenis.

Armand Winthagen

-

Een veelgehoord misverstand over het inloophuis is dat het vooral heel verdrietig en zwaar op de hand is. Niets is minder waar.

Ayten Tastan

-

Toen Ayten in 2009 de diagnose borstkanker kreeg heeft ze een hele lange weg moeten gaan om een luisterend oor te vinden. Het ziekenhuis had geen tijd, in haar omgeving was praten over ziek zijn taboe. Nu is ze vrijwilliger bij Anna’s huis (Zaanstreek): ‘Ik laat onze gasten zien dat ze er niet alleen voor staan en probeer ze weer op weg te helpen’.

Bep Kalse

-

In 2019 betrof 65% van de nieuwe kankergevallen mensen met een leeftijd van 65 jaar of ouder. Veel van de gasten van de IPSO inloophuizen vallen ook in deze leeftijdscategorie. Zo ook Bep Kalse (74). In 2015 kreeg zij de diagnose borstkanker. Bep: ‘Het inloophuis hielp mij de eenzaamheid te doorbreken’.

Christa Jongkind

-

Elk IPSO inloophuis heeft een bijzonder verhaal en is opgericht vanuit het hart. Zo ook Sigrid’s Garden in Emmen. Nadat Sigrid op 27-jarige leeftijd overleed aan kanker besloten haar ouders Jaap Boer en Christa Jongkind een IPSO inloophuis op te richten.

Cynthia en Cecilia

-

Cynthia en Cecilia leerden elkaar kennen in inloophuis Scarabee in Leiden. Sindsdien delen ze heel veel met elkaar en dat helpt hen enorm.

Daphne de Roode

-

In het ziekenhuis leveren we veel technische, hoogwaardige zorg. Maar als de behandelingen voorbij zijn vallen patiënten in een soort gat.

Dennis, Imke en Jente

-

Drieënhalf jaar geleden werd het leven van Dennis en zijn twee dochters Imke (10) en Jente (5) totaal veranderd door de diagnose kanker van hun vrouw en moeder Maaike. De wereld van het jonge gezin stond op zijn kop. IPSO inloophuis Pisa heeft ze enorm geholpen.

Elly Eeken

-

In 2014 zeiden de artsen: “We kunnen u niet meer beter maken”. Ik had een groot gezwel in mijn nier en later ook uitzaaiingen in mijn longen.

Kenneth Bos

-

De gevolgen van mijn ziek zijn, gaan nooit helemaal weg. Wat mij veel geholpen heeft bij het weer op de rit krijgen van mijn leven? De bezoeken aan inloophuis Huis aan het Water.

Mieke

-

Mieke is al 13 jaar vrijwilliger bij het inloophuis in Almere en is naast gastvrouw begeleider van de activiteiten Crea en Mandala.

Monique

-

Toen Monique 8 jaar geleden de diagnose borstkanker kreeg, was ze heel stellig: ‘de arts vertelde dat ik hier niet dood aan zou gaan dus wilde ik geen nare emoties toelaten.

Reshma Waasdorp

-

Het gaat net te ver om te zeggen dat de mensen van het inloophuis familie zijn, maar het komt dicht in de buurt. Het warme bad dat ik daar voelde heeft me zo goed gedaan.

Samenwerking Bravis ziekenhuis

-

Het Oncologie Centrum van het Bravis ziekenhuis (Roosendaal) en de bij IPSO aangesloten inloophuizen De Rose-Linde (Roosendaal) en Het Getij (Bergen op Zoom) .

Samenwerking Erasmus MC

-

Het Erasmus MC Kanker Instituut vindt het belangrijk om gedurende een ziekteproces, en daarna, alle vragen die er leven na de diagnose kanker beantwoord te krijgen.

Samenwerking Isala Ziekenhuis

-

Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Isala en het bij IPSO aangesloten Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle.

Samenwerking Noordwest Ziekenhuisgroep

-

Er wordt op steeds grotere schaal samengewerkt tussen ziekenhuizen en IPSO inloophuizen. Zo ook tussen Noordwest Ziekenhuisgroep en inloophuis ’t Praethuys.

Samenwerking Spaarne Gasthuis

-

Vanaf de ontwikkeling van het Oncologiecentrum is Adamas Inloophuis betrokken geweest bij de invulling van de psychosociale ondersteuning van patiënten en naasten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.