'Als ervaringsdeskundige kun je je goed verplaatsen in wat een gast doormaakt'

Mieke / Vrijwilliger IPSO inloophuis

‘Mijn man had kanker en kwam hier binnen als gast. Samen met hem nam ik deel aan de creatieve activiteit. Toen de crea begeleidster wegging vroegen ze mij. Sindsdien ben ik nooit meer weggegaan.’

 

Mieke is al 13 jaar vrijwilliger bij het inloophuis in Almere en is naast gastvrouw begeleider van de activiteiten Crea en Mandala. ‘Wat mijn werk zo bijzonder maakt? Dat ik door te luisteren mensen wat lucht kan geven bij hun problemen en ziekteproces. De gasten komen hier vaak heel gespannen binnen, maar door alleen al te luisteren merk je dat ze rustiger worden van binnen. Dat geeft veel voldoening.

Het eerste half jaar vond ik best pittig. De mensen die hier komen gaan natuurlijk door een moeilijke tijd heen. Maar ik leerde dit een plaats te geven. Als ik het moeilijk had hielp het enorm om dit te delen met collega’s of met onze coördinator. Nu laat ik het hier als ik naar huis ga. De omgang met de gasten en mijn collega’s zorgt dat ik me bij het inloophuis ontzettend thuis voel.

Het vrijwilligerswerk geeft ook structuur in mijn leven. Vroeger heb ik altijd voor de klas gestaan en toen ik daar door ziekte mee moest stoppen, was het ritme een beetje weg. Nu heb ik weer een doel om naar toe te gaan en kom ik met een voldaan gevoel thuis.

De IPSO inloophuizen doen belangrijk werk. Na het ziekenhuis is er weinig ondersteuning voor mensen met kanker en hun naasten. Familie en vrienden willen zij vaak niet te erg belasten en bij ons in het inloophuis kunnen ze honderd keer hetzelfde verhaal vertellen. Wij blijven luisteren en zijn objectief. Al mijn collega’s hebben direct of indirect ervaring met ziekte of verlies. Ik denk dat je je als ervaringsdeskundige ook beter kunt inbeelden wat het voor de gasten betekent.

Tijdens de activiteiten wordt vaak gesproken over het ziek zijn, maar daarnaast wordt er zoveel gelachen. Dat mag hier allemaal. Mensen komen hier echt binnen met een lach en een traan.’

Lees ook het verhaal van

Anita Wesselius

-

De 4500 vrijwilligers zijn het goud van de IPSO-huizen. De ondersteuning die zij bieden komt recht uit het hart en heeft voor henzelf ook betekenis.

Armand Winthagen

-

Een veelgehoord misverstand over het inloophuis is dat het vooral heel verdrietig en zwaar op de hand is. Niets is minder waar.

Ayten Tastan

-

Toen Ayten in 2009 de diagnose borstkanker kreeg heeft ze een hele lange weg moeten gaan om een luisterend oor te vinden. Het ziekenhuis had geen tijd, in haar omgeving was praten over ziek zijn taboe. Nu is ze vrijwilliger bij Anna’s huis (Zaanstreek): ‘Ik laat onze gasten zien dat ze er niet alleen voor staan en probeer ze weer op weg te helpen’.

Bep Kalse

-

In 2019 betrof 65% van de nieuwe kankergevallen mensen met een leeftijd van 65 jaar of ouder. Veel van de gasten van de IPSO inloophuizen vallen ook in deze leeftijdscategorie. Zo ook Bep Kalse (74). In 2015 kreeg zij de diagnose borstkanker. Bep: ‘Het inloophuis hielp mij de eenzaamheid te doorbreken’.

Christa Jongkind

-

Elk IPSO inloophuis heeft een bijzonder verhaal en is opgericht vanuit het hart. Zo ook Sigrid’s Garden in Emmen. Nadat Sigrid op 27-jarige leeftijd overleed aan kanker besloten haar ouders Jaap Boer en Christa Jongkind een IPSO inloophuis op te richten.

Cynthia en Cecilia

-

Cynthia en Cecilia leerden elkaar kennen in inloophuis Scarabee in Leiden. Sindsdien delen ze heel veel met elkaar en dat helpt hen enorm.

Daphne de Roode

-

In het ziekenhuis leveren we veel technische, hoogwaardige zorg. Maar als de behandelingen voorbij zijn vallen patiënten in een soort gat.

Dennis, Imke en Jente

-

Drieënhalf jaar geleden werd het leven van Dennis en zijn twee dochters Imke (10) en Jente (5) totaal veranderd door de diagnose kanker van hun vrouw en moeder Maaike. De wereld van het jonge gezin stond op zijn kop. IPSO inloophuis Pisa heeft ze enorm geholpen.

Elly Eeken

-

In 2014 zeiden de artsen: “We kunnen u niet meer beter maken”. Ik had een groot gezwel in mijn nier en later ook uitzaaiingen in mijn longen.

Gerbera

-

Gerbera geeft sinds een paar maanden op vrijwillige basis yogalessen bij het IPSO inloophuis in haar buurt.

Kenneth Bos

-

De gevolgen van mijn ziek zijn, gaan nooit helemaal weg. Wat mij veel geholpen heeft bij het weer op de rit krijgen van mijn leven? De bezoeken aan inloophuis Huis aan het Water.

Monique

-

Toen Monique 8 jaar geleden de diagnose borstkanker kreeg, was ze heel stellig: ‘de arts vertelde dat ik hier niet dood aan zou gaan dus wilde ik geen nare emoties toelaten.

Reshma Waasdorp

-

Het gaat net te ver om te zeggen dat de mensen van het inloophuis familie zijn, maar het komt dicht in de buurt. Het warme bad dat ik daar voelde heeft me zo goed gedaan.

Samenwerking Bravis ziekenhuis

-

Het Oncologie Centrum van het Bravis ziekenhuis (Roosendaal) en de bij IPSO aangesloten inloophuizen De Rose-Linde (Roosendaal) en Het Getij (Bergen op Zoom) .

Samenwerking Erasmus MC

-

Het Erasmus MC Kanker Instituut vindt het belangrijk om gedurende een ziekteproces, en daarna, alle vragen die er leven na de diagnose kanker beantwoord te krijgen.

Samenwerking Isala Ziekenhuis

-

Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Isala en het bij IPSO aangesloten Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle.

Samenwerking Noordwest Ziekenhuisgroep

-

Er wordt op steeds grotere schaal samengewerkt tussen ziekenhuizen en IPSO inloophuizen. Zo ook tussen Noordwest Ziekenhuisgroep en inloophuis ’t Praethuys.

Samenwerking Spaarne Gasthuis

-

Vanaf de ontwikkeling van het Oncologiecentrum is Adamas Inloophuis betrokken geweest bij de invulling van de psychosociale ondersteuning van patiënten en naasten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.