''

/

‘Het inloophuis helpt me om mijn leven weer op de rit te krijgen’

Wilma kreeg tot 3 keer toe kanker. Eerst borstkanker in 2017 en toen blaaskanker in 2018 en 2019. Toen begin dit jaar opnieuw borstkanker werd vermoed, wist ze: ik heb psychologische hulp nodig. En die hulp vond ze, in inloophuis Huis aan het water in Katwoude.

 

Angst voor terugkeer

“Gelukkig bleek het loos alarm en was de borstkanker niet teruggekeerd. Toch deed de angst voor die terugkeer zoveel met me dat ik wist: nu heb ik hulp nodig. Ik had wel eens gehoord over het inloophuis, maar ik was er nog nooit geweest. Ik was benieuwd wat het inloophuis mij kon bieden. Het bleek dat de hulp die ik nodig had, beschikbaar was. De psycholoog die aan het inloophuis is verbonden stond voor mij klaar. Met haar kon ik telefonisch gesprekken voeren over hoe ik mijn ziekteproces heb ervaren. Ik vond dat ontzettend fijn, ik kan wel zeggen dat deze gesprekken voor mij echt mijn redding zijn geweest.

 

Nooit meer dezelfde

Wat kanker met je doet, wordt ontzettend onderschat. Je wordt nooit meer dezelfde persoon als vóór de diagnose en behandeling. Als ik nu wat voel in mijn lijf, is er toch dat rotstemmetje ‘het zal toch niet weer?’. En als je chemo hebt gehad, blijf je dat voor de rest van je leven merken. Mijn energieniveau is nu heel anders dan voordat ik kanker kreeg. In het inloophuis begrijpen ze dat.

 

Wederzijdse steun

Sommige dingen kun je simpelweg niet uitleggen aan mensen die geen kanker hebben gehad. Ook niet aan je man, je kinderen en je vrienden, al hebben ze natuurlijk de allerbeste bedoelingen. De mensen die in het inloophuis komen hebben vergelijkbare dingen meegemaakt. Je bent verbonden met elkaar zonder dat je elkaar daarvoor kende, en de wederzijdse steun is fantastisch. Zonder het inloophuis zou ik me eenzamer hebben gevoeld, veel eenzamer.

 

Niet alleen maar kanker

Je deelt dus de gezamenlijke ervaring met de gasten die bij het inloophuis komen. Dat betekent overigens niet dat je het de hele tijd over kanker hebt, hoor. Integendeel. Je kunt er voor allerlei dingen terecht: voor sport, begeleiding in praktische zaken, een goed gesprek of creatieve workshops. Zo volg ik op dit moment een schrijfcursus, waarmee 1 van mijn dromen in vervulling gaat: het schrijven van mijn autobiografie. En weet je? Schrijven helpt me zo enorm bij de verwerking van alles dat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt.

 

Rots in de branding

Het inloophuis is voor mij echt een rots in de branding. De steun die ik er krijg helpt me om weer door te kunnen met mijn leven en om mijn leven weer op de rit te krijgen. Ik sta momenteel nog steeds onder controle, maar zodra het kan ga ik er aan de slag als vrijwilliger. Want ik weet uit eigen hand hoe belangrijk die hulp en steun is tijdens en na kanker. En dat wil ik graag doorgeven!”

Lees ook het verhaal van

Anita Wesselius

-

De 4500 vrijwilligers zijn het goud van de IPSO-huizen. De ondersteuning die zij bieden komt recht uit het hart en heeft voor henzelf ook betekenis.

Armand Winthagen

-

Een veelgehoord misverstand over het inloophuis is dat het vooral heel verdrietig en zwaar op de hand is. Niets is minder waar.

Ayten Tastan

-

Toen Ayten in 2009 de diagnose borstkanker kreeg heeft ze een hele lange weg moeten gaan om een luisterend oor te vinden. Het ziekenhuis had geen tijd, in haar omgeving was praten over ziek zijn taboe. Nu is ze vrijwilliger bij Anna’s huis (Zaanstreek): ‘Ik laat onze gasten zien dat ze er niet alleen voor staan en probeer ze weer op weg te helpen’.

Bep Kalse

-

In 2019 betrof 65% van de nieuwe kankergevallen mensen met een leeftijd van 65 jaar of ouder. Veel van de gasten van de IPSO inloophuizen vallen ook in deze leeftijdscategorie. Zo ook Bep Kalse (74). In 2015 kreeg zij de diagnose borstkanker. Bep: ‘Het inloophuis hielp mij de eenzaamheid te doorbreken’.

Bram

-

Bram stond volop in het leven toen hij op zijn werk onwel werd. De oorzaak bleek een agressieve hersentumor. Na een intensief behandeltraject was de tumor geslonken. Maar helaas is de tumor weer gaan groeien en zijn ze weer gestart met een nieuwe behandeling. ‘In het inloophuis leerde ik om over mijn kanker te praten’.

Cynthia en Cecilia

-

Cynthia en Cecilia leerden elkaar kennen in inloophuis Scarabee in Leiden. Sindsdien delen ze heel veel met elkaar en dat helpt hen enorm.

Daphne de Roode

-

In het ziekenhuis leveren we veel technische, hoogwaardige zorg. Maar als de behandelingen voorbij zijn vallen patiënten in een soort gat.

Dennis, Imke en Jente

-

Drieënhalf jaar geleden werd het leven van Dennis en zijn twee dochters Imke (10) en Jente (5) totaal veranderd door de diagnose kanker van hun vrouw en moeder Maaike. De wereld van het jonge gezin stond op zijn kop. IPSO inloophuis Pisa heeft ze enorm geholpen.

Elly Eeken

-

In 2014 zeiden de artsen: “We kunnen u niet meer beter maken”. Ik had een groot gezwel in mijn nier en later ook uitzaaiingen in mijn longen.

Gerbera

-

Gerbera geeft sinds een paar maanden op vrijwillige basis yogalessen bij het IPSO inloophuis in haar buurt.

Kenneth Bos

-

De gevolgen van mijn ziek zijn, gaan nooit helemaal weg. Wat mij veel geholpen heeft bij het weer op de rit krijgen van mijn leven? De bezoeken aan inloophuis Huis aan het Water.

Masja

-

Ik was op zoek naar mensen van mijn leeftijd die net als ik niet meer beter worden en een gezin hebben met puberdochters. Ik kwam terecht bij het inloophuis in Zwolle. Het voelde als een warm bad. De mensen die er werken zijn opgeleid om goede gesprekken te voeren. We praten over ziek zijn en hoe je dat combineert met een gezin. Ook krijg ik goede adviezen over wat ik kan doen om actief en fit te blijven.

Mieke

-

Mieke is al 13 jaar vrijwilliger bij het inloophuis in Almere en is naast gastvrouw begeleider van de activiteiten Crea en Mandala.

Monique

-

Toen Monique 8 jaar geleden de diagnose borstkanker kreeg, was ze heel stellig: ‘de arts vertelde dat ik hier niet dood aan zou gaan dus wilde ik geen nare emoties toelaten.

Reshma Waasdorp

-

Het gaat net te ver om te zeggen dat de mensen van het inloophuis familie zijn, maar het komt dicht in de buurt. Het warme bad dat ik daar voelde heeft me zo goed gedaan.

Samenwerking Bravis ziekenhuis

-

Het Oncologie Centrum van het Bravis ziekenhuis (Roosendaal) en de bij IPSO aangesloten inloophuizen De Rose-Linde (Roosendaal) en Het Getij (Bergen op Zoom) .

Samenwerking Erasmus MC

-

Het Erasmus MC Kanker Instituut vindt het belangrijk om gedurende een ziekteproces, en daarna, alle vragen die er leven na de diagnose kanker beantwoord te krijgen.

Samenwerking Isala Ziekenhuis

-

Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Isala en het bij IPSO aangesloten Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle.

Samenwerking Noordwest Ziekenhuisgroep

-

Er wordt op steeds grotere schaal samengewerkt tussen ziekenhuizen en IPSO inloophuizen. Zo ook tussen Noordwest Ziekenhuisgroep en inloophuis ’t Praethuys.

Samenwerking Spaarne Gasthuis

-

Vanaf de ontwikkeling van het Oncologiecentrum is Adamas Inloophuis betrokken geweest bij de invulling van de psychosociale ondersteuning van patiënten en naasten.

Sigrid’s Garden

-

Elk IPSO inloophuis heeft een bijzonder verhaal en is opgericht vanuit het hart. Zo ook Sigrid’s Garden in Emmen. Nadat Sigrid op 27-jarige leeftijd overleed aan kanker besloten haar ouders Jaap Boer en Christa Jongkind een IPSO inloophuis op te richten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.