Samenwerken aan laagdrempelige zorg voor mensen met kanker en hun naasten...

Als je een IPSO centrum binnenstapt voel je het meteen: ik ben hier welkom. De warme, huiselijke sfeer waarin je wordt ontvangen door mensen die weten wat de impact van kanker is, voelt als thuiskomen. Wij spreken dan ook niet over bezoekers of patiënten, maar over gasten. Onze gasten staan altijd centraal. We focussen op kwaliteit van leven, waarbij we uitgaan van de behoefte van de gast. Wat is op dit moment voor de gast van belang om in zijn kracht te staan? Waar kunnen IPSO-huizen als vangnet dienen?

‘Ik voel me minder alleen’, ‘ik heb geleerd zachter voor mezelf te zijn’ en ‘hier kan ik terecht met mijn zorgen over de toekomst’. Dit is slechts een greep uit de rijke ervaringen die onze gasten met de verschillende IPSO centra hebben.

Vanuit het hart
Bij de 81 IPSO centra die ons land telt kunnen mensen die direct of indirect met kanker te maken hebben terecht voor een goed gesprek, ontspanning (van schilderen tot yoga) of begeleiding. Dit zijn veelal (ex)patiënten, naasten en nabestaanden. De motivatie om deze mensen bij te staan, is enorm. Onze 4500 vrijwilligers zijn intrinsiek gedreven. Onze mensen zijn vanuit hun hart een IPSO centrum begonnen. Bijvoorbeeld omdat ze zelf geconfronteerd zijn met kanker en een plek misten om te reflecteren en even te ontsnappen aan de medische molen.

Betrokken en getrainde vrijwilligers
Deze drive maakt onze vrijwilligers uiterst gemotiveerd en ook uiterst geschikt om de gasten in hun behoefte te ondersteunen. Juist omdat zij weten waar ze het over hebben. Met behulp van de structurele IPSO-trainingen, kunnen zij informele psychosociale zorg op maat bieden. Geen mens is immers gelijk en de behoeften lopen uiteen. Typisch voor vrijwillige zorg is de grote betrokkenheid. Hierdoor voelen de gasten zich begrepen en gehoord. Met hulp van IPSO centra krijgen zij zicht op een nieuw toekomstperspectief. Verbinding Door te zoeken naar verbinding met andere (in)formele zorgaanbieders wil IPSO dat mensen met kanker en hun naasten en nabestaanden vinden wat ze nodig hebben op het juiste moment en op de juiste plaats. De IPSO centra bieden Informele

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig het laatste nieuws.